صفحه شخصی حمید بناپورغفاری    
 
نام و نام خانوادگی: حمید بناپورغفاری
استان: آذربایجان شرقی - شهرستان: تبریز
رشته: کارشناسی عمران - پایه نظام مهندسی: ارشد
شغل:  طراح پایه ارشد سازه
شماره نظام مهندسی:  2339
تاریخ عضویت:  1389/11/21
 روزنوشت ها    
 

 خطرناک‌ترین گسل زلزله ایران در تبریز بخش عمومی

4
برای دریافت فایلها باید از نرم افزار های ویژه دانلود استفاده نمایید. (برای اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید)


خطرناک‌ترین گسل زلزله ایران در تبریز

نصرنیوز: گسل تبریز حتی از گسل شمال تهران و گسل‌های البرز و زاگرس و سایر گسل‌های ایران خطرناک‌تر بوده و در صورت رخ دادن زلزله در تبریز، شهر با تکان مواجه می‌شود.

به گزارش نصرنیوز، همیشه حرف از گسل که می‌شود پایتخت و گسل‌های مثلثی شکل آن از ذهنمان گذر می‌کند اما نکته‌ای که تا به حال به آن پرداخته نشده و شاید در مورد آن حرفی زده نشده گسل تبریز است که از گسل شمال تهران و گسل‌های البرز و زاگرس و سایر گسل‌های ایران خطرناک‌تر بوده و در صورت رخ دادن زلزله در تبریز، شهر با تکان‌های شدیدتری مواجه می‌شود، اما بدتر از همه این است که شمال و شرق این کلانشهر که بر روی گسل واقع شده است، دچار لغزش شده و در نتیجه گسیختگی به وجود می‌آید و در واقع این سامانه از مرند (دامنه شمالی میشو داغی تا بستـان‌آباد با
راستای شمال باختری - جنوب خاوری) امتداد دارد.

حالا نکته اینجاست که گسل تبریز از شمال این شهر عبور کرده و شهرک‌هاى مختلفى را در معرض خطر قرار داده است، همچنین بخش اعظمى از حدود هزار حاشیه‌نشین شهرستان تبریز در قسمتى از کمربند شمالى شهر اسکان یافته‌اند که ساختمان‌هاى آنها به هیچ وجه در مقابل حتی کوچکترین تکان‌ها نیز مقاوم نیست.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی شمال غرب کشور نیز در همین رابطه می‌گوید: گسل تبریز بخشی از یک سامانه گسلی در امتداد لغزشی بزرگ است که در شمال باختری ایران و شرق ترکیه جای دارد.

سید مرتضی نیرومند اسکویی ادامه می‌دهد: این گسل با طولی نزدیک به 150 کیلومتر در شمال غرب و جنوب شرق از جنوب مرند آغاز شده و با عبور از حاشیه شمالی شهر تبریز تا نزدیکی بستان‌آباد امتداد دارد.

وی اعتقاد دارد: گسل تبریز بطور کلی در راستای شمال باختری – جنوب خاوری امتداد دارد با این حال نقشه‌برداری دقیق آن در واحدهای سنگی پوشش رسوبی نشانگر سامانه‌ای شکل یافته از تکه‌هایی با امتدادهای مشخص و مجزا بوده و شیب گسل نیز در قسمت‌های مختلف گسل متفاوت است.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی شمال غرب کشور همچنین با اشاره به زلزله سال گذشته 6.2 ریشتری ورزقان و اهر می‌افزاید: در زلزله ورزقان جابه‌جایی عمودی 30 سانتی‌متری است و جابه‌جایی 90 سانتی‌متری روی خط گسل نیز اتفاق افتاده است اما طبق مطالعات انجام شده روی گسل تبریز جابه‌جایی یک متری عمودی و 3 تا 4 متری افقی روی خط گسل اتفاق افتاده است.

اما آنچه تبریز را در مقوله زلزله از دیگر شهرها متمایز می‌کند و خرابی‌ها و ویرانی های زیادی را در صورت وقوع زلزله احتمالی بر جای می‌گذارد، وجود گسل طولی است که از غرب تا شرق استان کشیده شده و متاسفانه انبوه‌سازان و بساز و بفروش‌ها بدون توجه به این گسل و حوادث ناشی از فعال شدن آن اقدام به ادامه ساخت و ساز می‌کنند که متاسفانه در سال‌های اخیر ساخت و ساز در دره‌ها و پستی و بلندی‌هایی که جزو خطرناکترین مناطق تبریز هستند رو به افزایش است.

آیین‌نامه 2800 درباره طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله که ساخت و ساز در حریم 500 متری گسل‌ها را ممنوع اعلام کرده است اما متاسفانه با توجه به اصول و قوانین نیز، عملا تحقیقات سازمان زمین‌شناسی ضمانت اجرایی ندارد.

سه شنبه 20 آبان 1393 ساعت 07:39  
 نظرات