صفحه شخصی حمید بناپورغفاری    
 
نام و نام خانوادگی: حمید بناپورغفاری
استان: آذربایجان شرقی - شهرستان: تبریز
رشته: کارشناسی عمران - پایه نظام مهندسی: ارشد
شغل:  طراح پایه ارشد سازه
شماره نظام مهندسی:  2339
تاریخ عضویت:  1389/11/21
 روزنوشت ها    
 

 نگاهی به پل ورسک بعنوان یک اثر ماندگار مهندس بخش عمومی

12

پل ورسک حدود ۷۵ سال پیش در زمان رضاشاه در شهرستان سوادکوه استان مازندران ساخته شد. از شگفتی‌های ساخت این پل عدم استفاده از هیچ سازه فلزی در ساخت آن است. این پل در مسیر راه آهن سراسری شمال – جنوب و در ارتفاع ۱۱۰ متری از ته دره با دهانه ۶۶ متری و با وسایلی ابتدایی ساخته شد. این پل دو کوه عظیم و سخت‌گذر عباس‌آباد را به هم متصل می‌کند.



ساخت پل ورسک از اواسط آبان سال ۱۳۱۳ آغاز و افتتاح رسمی آن روز ۵ اردیبهشت ۱۳۱۵ انجام شد. هزینه احداث پل ورسک ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار ریال اعلام شد. نمایی از عملیات ریل گذاری روی پل ورسک.



پیمان صدفی پژوهشگر که درباره تاریخچه این پل تحقیق کرده است، درباره اهمیت این پل می‌گوید: «پل ورسک در زمان جنگ‌جهانی دوم به‌خاطر نقشی که در کمک‌رسانی به اتحاد جماهیر شوروی محاصره شده توسط آلمان هیتلری ایفا کرد معروف شد و لقب پل پیروزی گرفت. به قول فرماندهان متفقین اگر راه آهن ایران وجود نداشت، نقشه جهان به شکل دیگری بود.»



به گزارش روزنامه “آفتاب یزد”، رضا‌شاه برای افتتاح پل ورسک شخصا به سوادکوه که زادگاه خودش نیز بود آمد. در برخی روایت‌ها درباره روز افتتاح این پل آمده است که به دستور رضا شاه سرمهندس اتریشی این پل موظف شد تا در هنگام عبور اولین قطار زیر پل قرار بگیرد تا در صورت تخریب پل، اولین شخص کشته شده از این حادثه خود او باشد.



پیمان صدفی درباره نتیجه تحقیقات خود از روند ساخت پل ورسک ادامه می‌دهد: « به دستور دولت آلمان، لادیسلاوس فون رابسویچ اهل اتریش که در ایران به مهندس ورسک مشهور شده به همراه همسر و فرزندانش به ایران آمد تا یکی از سخت ترین کارهای دنیا را در فیروزکوه به انجام برساند. پل ورسک هنوز هم نماد مهندسی پیشرفته آلمانی‌ها و انجام کار محکم و درست است.»



در پژوهشی با نام ” افسانه مهندس ورسک” که پیمان صدفی گرداوری کرده، آمده است مهندس ورسک (لادیسلاوس فون رابسویچ) در اوقات فراغت به‌ویژه در فصل زمستان که به‌دلیل رعایت ایمنی عملیات احداث پل ورسک تعطیل می‌شد، به کار مورد علاقه‌اش یعنی نقاشی می‌پرداخت . یک نمونه از نقاشی‌های او تصویر زیر است که پل ورسک را درمرحله اتمام بخش قوسی و ستون‌های نگهدارنده تاج پل نشان می‌دهد.



نقاشی بعدی پل ورسک که توسط مهندس ورسک (لادیسلاوس فون رابسویچ) کشیده شده است، مراحل آخر ساخت پل ورسک در زمستان سال ۱۳۱۴ را نشان می‌دهد . همچنین درپائین عکس ، تونل زیر رودخانه و بر روی آن کانال هدایت رودخانه دیده می‌شود .



تصویری کمیاب از مهندس ورسک (لادیسلاوس فون رابسویچ). مهندس ورسک در سال ۱۹۳۸ ایران را ترک کرد و در کوران جنگ دوم جهانی ، پروژه های بسیاری را در آلمان ، نروژ و مصر اجرا نمود. رابسویچ در سال ۱۹۵۱ دکترای خود را از دانشگاه گراتس اتریش دریافت و بعدها به‌عنوان مشاور سازمان‌ملل در سال‌های ۱۹۵۶تا ۱۹۵۸ در ونزوئلا خدمت کرد.



نظارت بر احداث این پل به مهندس ورسک (لادیسلاوس فون رابسویچ) سپرده شد . به همین دلیل رابسویچ و خانواده‌اش حدود دو سال در خانه‌ای در پائین دست پل و در کنار رودخانه زندگی می کردند. نمایی از ارتباط کابلی بین دو کوه جهت انتقال تجهیزات هنگام ساخت پل ورسک.



نمایی از کارگران در حال ساخت پل ورسک. پل ورسک از ملات سیمان و شن شسته شده و آجر ساخته شده و در ساختمان آن از بتن‌آرمه استفاده نشده است.

کارگران در حال حرکت به سمت کارگاه ورسک.



روزنامه اطلاعات در تاریخ ۵ اردیبهشت سال ۱۳۱۵ به نقل از مهندس لادیسلاوس فون رابسویچ نوشت: «روزی که این مدل را برای احداث پل ورسک تهیه کردم مهندسان دیگر با نظر حیرت به آن نگریسته و اجرای نقشه و احداث آن را در شمار یکی از فتوحات علم مهندسی به حساب آوردند. امروز که این پل احداث شده، همه، من و رفقایم را تشویق و تحسین می‌‌کنند و آن را در شمار بهترین پل‌های قشنگ و شاهکار مهندسی می‌‌دانند.»



با شروع جنگ دوم جهانی و با توجه به احتمال ورود متفقین به ایران و استفاده آنان از راه‌آهن ایران، تصمیم گرفته شد که همه پل‌ها مین‌گذاری شوند. پل راه آهن ورسک نیز شامل این دستور بود، اما پل‌ها هیچ‌گاه منفجر نشدند و متفقین پس از اطلاع از این موضوع اقدام به خنثی کردن مین‌ها کردند.



محمد سجادی وزیر راه ایران بین سال‌های ۱۳۱۷ تا ۱۳۲۰ با اشاره به مین‌گذاری پل ورسک گفته بود: «با شنیدن اخبار وحشتناک از جبهه‌های جنگ شوروی، دستور مین‌‌گذاری پل ورسک و پل‌های مهم دیگر راه‌آهن داده شد و این کار با دقت و به صورت محرمانه انجام پذیرفت. لیکن پس از اشغال ایران توسط متفقین، دستوری برای انفجار پل‌ها صادر نشد.»



با گذشت حدود ۷۵ سال از ساخت پل ورسک، قطار تهران – ساری هر روز دو بار از روی این پل می‌گذرد. قطارهای گرگان و قطارهای باربری و سوختی نیز، از روی پل ورسک می‌گذرند. پل ورسک به‌عنوان یکی از مهم‌ترین آثار مهندسی راه آهن ایران به ثبت ملی رسیده‌است.



نمایی از کارگران در حال احداث داربست پل ورسک
















سه شنبه 3 بهمن 1391 ساعت 09:59  
 نظرات    
 
دانیال سلیمانی 20:00 سه شنبه 3 بهمن 1391
0
 دانیال سلیمانی
خیلی خیلی عالی بود...ممنون آقای مهندس
سایه ذاکری 21:34 سه شنبه 3 بهمن 1391
0
 سایه ذاکری
بسیار عالی. ممنون
امیر یاشار فیلا 22:36 سه شنبه 3 بهمن 1391
2
 امیر یاشار فیلا

همکار ارجمند، جناب آقای مهندس بناپور،
ای‌کاش جناب‌عالی یک‌دهم وقتی را که برای یافتن و برگزیدن و فرستادنِ روزنوشت‌ها و مطالبِ ارزنده می‌گذارید، صَرفِ دیدن و گاهی خواندنِ روزنوشت‌های دیگران می‌کردید.
در آن صورت متوجه می‌شدید که مطلب ارزنده‌ی حاضر درباره‌ی پل ورسک را کم‌تر از یک ماه پیش (چهارم دی 1391) آقای مهندس مدرس‌نیای گرامی برای سایت فرستاده‌اند و منشر شده است.

کوشش شما در ارسالِ پیوسته و بی‌وقفه‌ی روزنوشت‌های خواندنی و دیدنی درخور ستایش است؛ اما به نظر می‌رسد شما روزنوشت‌های فرستاده‌شده از سوی دیگر اعضا را حتا شایسته‌ی یک نیم‌نگاه خود نمی‌دانید.
بنابراین، جسارتاً عرض می‌کنم که اگر از این پس شیوه‌ی مشارکتِ خودتان در این شبکه‌ی اجتماعی تخصصی را اندکی تکمیل نکنید و درباره‌ی دیگر روزنوشت‌ها اظهار نظر و اعلام دیدگاه نفرمایید، من به‌شخصه روزنوشت‌های ارسالیِ شما را دیگر حتا باز هم نخواهم کرد.

واراُلاسوز.


فرزاد میوه چیان 23:07 سه شنبه 3 بهمن 1391
0
 فرزاد میوه چیان
عالی
حمید بناپورغفاری 08:53 چهارشنبه 4 بهمن 1391
1
 حمید  بناپورغفاری
جناب مهندس فیلاباید عرض کنم سایت های که توسظ اعضا اداره می شوند این خاصیت را دارند که یک مطلب ممکن است توسط چند عضو ارسال شوند و این کار خلاف نمی باشد البته چون مطالب بصورت تلکس خبری از صفحه هوم ( خانه) می گذرند و اکثر اعضا مثل من فقط صفحه خانه را می بینند . ممکن است مطلبی را ندیده باشندو تکرار این امکان را به انها می دهد که در دفعات بعدی انرا ببینند.مثلا در مورد همین مطلب ملاحظه می فرمائید که تا بحال 8 نفر از افراد ی که تقزیبا هروز سایت را مطالعه می کنند لایک و کامنت تشکر داده اند.( البته تا بحال )و این موید عرایض بنده هست . پابنده باشید.
شکوفه سلیمی 22:41 چهارشنبه 4 بهمن 1391
1
 شکوفه سلیمی
آقای مهندس بناپور غفاری،این حرف شما متین; ولی اینکه افتخار نمیدین روزنوشت بقیه ی اعضا رو لایک بزنین یا نظری بدین،مسئله ی دیگست!
حامد قانع 13:36 پنجشنبه 5 بهمن 1391
0
 حامد قانع
پل ورسک تکراری بود که مهندس جان ،یه ماه پیش خوندم،ولی عیب نداره تمام کارهای رضاخان واسم با ارزشه حتی اگه هزار بار بخونم.خدابیامرزمتش.روحش شاد.
مائده علیشاهی 11:45 شنبه 7 بهمن 1391
0
 مائده علیشاهی
تشکر از شما....با شکوفه جان موافقم.
سروش احمدی 21:52 شنبه 7 بهمن 1391
0
 سروش احمدی
با احترام به فرمایشات و نظرات دوستان در کامنتهای بالا، دست هر دو بزرگوار ارسال کننده مطلب درد نکنه، اینقدر ارزش مطلب بالاست که باور کنید اگه یکی دیگه هم بفرستش بازم میخونیمش و ازش تشکر می کنیم.
زنده باشین دوستان!
حمید بناپورغفاری 10:53 یکشنبه 8 بهمن 1391
0
 حمید  بناپورغفاری
با تشکر از نظر دوستان عزیز با انتقاد خانم مهندس سلیمی موافقم ///